Szpinak zapiekany z piersią indyka

Szpinak zapiekany z piersią indyka

Składniki:

  • 500g filetów z piersi indyka

  • 500g szpinaku

  • 1 ser śmietankowy (200g około 3% tłuszczu)

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 łyżeczki curry

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • filety umyć, osuszyć, pokroić w paski i posolić,

  • szpinak przebrać, opłukać i odsączyć,

  • cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać,

  • olej rozgrzać na patelni, podsmażyć szpinak, cebulę i czosnek,

  • ser zmieszać z niewielką ilością wody, jajkiem i curry, doprawić do smaku solą,

  • naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, włożyć szpinak z cebulą i czosnkiem, ułożyć na wierzchu pokrojoną w paski pierś indyka i polać mieszanką sera i curry,

  • zapiekać 35min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.