Szpinak zapiekany z piersią indyka
Składniki:
-
500g filetów z piersi indyka
-
500g szpinaku
-
1 ser śmietankowy (200g około 3% tłuszczu)
-
1 jajko
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
3 łyżeczki curry
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
filety umyć, osuszyć, pokroić w paski i posolić,
-
szpinak przebrać, opłukać i odsączyć,
-
cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać,
-
olej rozgrzać na patelni, podsmażyć szpinak, cebulę i czosnek,
-
ser zmieszać z niewielką ilością wody, jajkiem i curry, doprawić do smaku solą,
-
naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, włożyć szpinak z cebulą i czosnkiem, ułożyć na wierzchu pokrojoną w paski pierś indyka i polać mieszanką sera i curry,
-
zapiekać 35min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.